Postavitev križa

14 Avgust 2014

krizŽal je že tako, da se staro mora umakniti novemu, ... Tudi v tem primeru je tako, duhovno znamenj - križ je več kot 100 let stal na začetku kmetijskega gospodarstva,  ampak zaradi posodobitve in razširitve ceste skozi vas Tržec, se mora le ta umakniti.


beri dalje...

Žegnan les

10 April 2014

presmecŽegnan les se imenuje šibje iz cvetnonedeljskega presmeca. To zelenje (veje, zeli, cvetice) je bilo nekdaj polno skrivnostnih čarov, ki so pospeševali rast na poljih, odganjali so zle duhove in pomagali do zdravja in dobre letine. Ta žegnan les naj bi imel čarobno moč in naj bi vse leto varoval kmetovo domačijo, hlev in polja.
Žegnan les - presmec sestavlja različno med sabo povezano zelenje, katerga, člani Etnografskega društva Tržec (kmečki fantje) v tednu pred cvetno nedeljo naberejo, zložijo v (večji ali manjši) šop in trdno zvežejo z beršljanom ali rafijo ter ga ponesejo v farno cerkev.


beri dalje...

Voščilo krajanom

19 November 2013

drvaSpoštovani krajani Tržca in sosednjih vasi!, spet je leto naokrog, zato se vam želimo zahvaliti za vašo pomoč pri izvajanju naših aktivnosti, to je skrb na naravno in kulturno dediščino haloškega roba. V letu, ki se izteka, nismo izvedli velikih investicij pri ohranjanju snovne dediščine, smo pa izvedli veliko drugih prireditev, zlasti iz področja promocije kulturne dediščine tega etnološkega prostora.

Ob priložnostnem obisku, ki bo v času od sv.Miklavža do božiča, vam bomo izrekli voščilo in zaželeli veliko zdravja vaši družini ter vam ob tem podarili društveni koledar za poslovno leto 2014.

SREČNO! 


beri dalje...

Postavitev križa

Žal je že tako, da se staro mo...

Žegnan les

Žegnan les se imenuje šibje iz...

Voščilo krajanom

Spoštovani krajani Tržca in so...

Napaka
  • Kategorija ni bila najdena

Prijava na e-Novice

Smo na Facebooku