Etnografski muzej Tržec, z globalizacijo in modernim načinom bivanja obstaja bojazen, da bo bivalna dediščina Dravsko-Ptujskega polja in Haloz izginila v pozabo. V društvu smo se odločili, da ohranimo in oživimo del kulturne identitete, ki je bila in je značilna za našo občino. Tukaj je v preteklosti stal, od 15. do 19 st., gradič Travnik.

muzejPredstavljamo: tradicionalno kmetijo s kmečkim dvoriščem iz druge polovice 19. stoletja in orodja ter pripomočke za življenje in delo na kmetiji.

Etnografski muzej Tržec je primeren, za: izvajanje pedagoške dejavnosti v obliki delavnic za otroke in mladino ter organizacijo raznih seminarjev.

Etnografski muzej Tržec si lahko ogledate vsako soboto in nedeljo, lahko tudi med tednom

Prijave sprejemamo na:

                                       mobilni telefon: 031 421-070

                                       E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Kako do nas: Etnografski muzej Tržec

Lepo vabljeni!


VODOMEC, rečni splav

vodomecPo ogledu muzeja se bomo zapeljali po reki Dravinji, nekaj podatkov o tej reki: Dravinja je reka na Štajerskem. Izvira na Pohorju, bolj natančno jugozahodno od Rogle na nadmorski višini okrog 1200 m. Njen najpomembnejši pritok je Polskava. Pomembnejši kraji, mimo katerih teče Dravinja, so Zreče, Slovenske Konjice, Poljčane, Makole, Majšperk, Ptujska Gora ter Videm.
V zgornjem toku ima reka velik strmec ter čisto vodo, bogato z ribami. Tam je uvrščena v 1. kakovostni razred. Na svoji poti do Vidma pa zaradi komunalnih in industrijskih odplak zapade v tretji oziroma četrti kakovostni razred. Rečni režim je dežno-snežni, s prvim maksimumom v novembru ter drugim v maju. Energetsko moč so v preteklosti izkoriščali številni mlini in žage, ki so danes večinoma opuščeni. Reka zaradi močnejših padavin kljub regulacijam v spodnjem toku pogosto poplavlja. V okolici Vidma se izlije v reko Dravo. Tam znaša pretok Dravinje 0,9 m/s. Polskava  je levi pritok reke Dravinj, ki se tik pred Vidmom izlije v njo. Reka Polskava priteče iz Račkih ribnikov in drugih manjših pritokov. Je reka, ki je dokaj bogata z floro in favno.
Želimo vam, da se naužijete pogleda iz splava na Haloški rob, ki je naravno zelo pester in bogat.